Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Η ποίηση είναι η καθημερινή μου προσευχή..


Η ποίηση είναι η καθημερινή μου προσευχή..Ένας από τους λόγους που χαίρομαι στο διαδίκτυο είναι για τούτες τις στιγμές που τυχαία μέσα στο χαοτικο του τοπίο συναντιούνται οι χειρονομίες μας..και το άγγιγμα είναι τρυφερό..με αφορμή τον χτεσινο διάλογο για τον Ριλκε.Μοιραζόμαστε την ΚΑΛΗ ποίηση και μας ανοίγει ορίζοντες..συχνά ανατρεχω στους ποιητές κι έτσι αναπάντεχα συνομιλουμε κι από εκεί αντλώ διεξόδους..
“Have patience with everything that remains unsolved in your heart. Try to love the questions themselves, like locked rooms and like books written in a foreign language. Do not now look for the answers. They cannot now be given to you because you could not live them. It is a question of experiencing everything. At pres...ent you need to live the question. Perhaps you will gradually, without even noticing it, find yourself experiencing the answer, some distant day. Rilke Letters to a Young Poet”
Να 'χεις υπομονή για κάθε τι που παραμένει άλυτο στην καρδιά σου. Προσπάθησε να αγαπήσεις τις ίδιες τις ερωτήσεις, σαν κλειδωμένα δωμάτια, και σαν βιβλία γραμμένα σε ξένη γλώσσα. Μην αναζητήσεις τώρα τις απαντήσεις. Δεν μπορούν να σου δοθούν τώρα, γιατί δεν θα μπορούσες να τις ζήσεις. Το θέμα είναι να βιώσεις το κάθε τ...ι. Προς το παρόν χρειάζεται να βιώσεις την ερώτηση. Ίσως βαθμιαία, χωρίς καν να το προσέξεις, να διαπιστώσεις ότι βιώνεις την απάντηση, κάποια μακρινή μέρα”.
Ρίλκε, “Γράμματα σ' ένα νέο Ποιητή” απόδοση Β.Κεσισογλου..
και μια πιο 'παλια' αποδοση του Πλωριτη.. Ικαρος
Να κανετε υπομονή για όλα κείνα που μένουν άλυτα μεσ'την καρδια σας' προσπαθήστε ν'αγαπήσετε τα ιδια σας τα ρωτηματα, σα να 'ταν κλειστά δωμάτια, η βιβλία γραμμένα σε ξένη, αγνωστη γλώσσα. Μη... γυρευετε για την ωρα, να παρετε απαντήσεις, που δεν γίνεται να σας δοθούν, γιατι δε θα μπορούσατε να τις εφαρμόσετε, να τις "ζησετε". Κι αυτο ίσα-ίσα έχει σημασία. Να ζείτε το κάθε τι. Για την ώρα να ζείτε τα ρωτήματα σας μόνο.Κι ίσως, έτσι, μπορέσετε να φτάσετε,μια μακρινή μέρα,χωρίς να το νιώσετε, στην απόκριση' Ριλκε, Γραμματα σε νεαν νεο ποιητη επιστολη 4

Δεν υπάρχουν σχόλια: